• 015-2140317

De selectie is klaar voor het zaalseizoen, jullie ook?

De selectie is klaar voor het zaalseizoen, jullie ook?

Met een nieuwe trainer (mag je dat nog zeggen na acht wedstrijden op het veld?) en een flinke voorbereiding in de benen gaat DES 1, en in hun kielzog DES 2, zich opmaken voor het zaalseizoen.

Na de nipte zesde plek vorig jaar (7 punten uit 14 wedstrijden) speelt DES 1 wederom in de 1e klasse, en dus wederom met schotklok. Dat zijn de enige overeenkomsten met vorig jaar, want de poule is voor DES volledig nieuw. Dat was de trainer ook, maar inmiddels beweegt Richard van Weert zich als een vis door het water binnen de vereniging. “De eerste maanden zijn super goed bevallen. Natuurlijk is het aan het begin wennen aan de club en de selectie. Dat geldt natuurlijk voor beide kanten. Ik heb het prima naar mijn zin en ik denk wel dat het wederzijds is. Leuke mensen en je voelt dat het korfbal wel leeft bij de club.”

Suzanne Böhmers, aanvoerster van DES 1, bevestigt het wederzijdse goede gevoel. “Richard is mega enthousiast en dat slaat over op de groep. Ik vind het super mooi om te zien hij rustig begint met een uitleg/praatje, en dat hij dan steeds sneller gaat praten en bewegen omdat hij er zo enthousiast van wordt. Hij heeft een duidelijke visie op korfbal en dat kan hij ook duidelijk overbrengen. Daarnaast kun je ook makkelijk naar hem toe stappen op het moment dat je het ergens niet mee eens bent en zal hij dat zeker meenemen in zijn overwegingen en dat is fijn. ”

Aan het veldseizoen heeft Van Weert een gemengd gevoel overgehouden. “De laatste wedstrijden op het veld waren prima. Maar aan het begin vind ik dat we zeker 3 punten meer hadden moeten hebben. Zeker omdat we het betere van het spel hadden. Door wat concentratie verlies en wat mindere periodes in de wedstrijden qua scoren gingen in de eerste twee wedstrijden wat punten verloren. Voor de nummer één plek gaan zal lastig zijn maar we gaan er alles aan doen.”

“Om eerlijk te zijn waren de resultaten op het veld tegenvallend”, beaamt aanvoerster Böhmers. “Bij een hoop wedstrijden speelden we niet best en kwamen we achter, gelukkig konden we vaak de winst wel uit het vuur slepen. Veel wedstrijden startten we wel goed, maar dan zakte het in. Ik denk dat het voor een deel wel te maken heeft met dat we een aantal andere spelers hebben dan vorig jaar en een nieuw spel spelen waar we nog wat aan moesten wennen. De laatste wedstrijd tegen KOAG speelden we heel goed, maar daar lukte het niet om te winnen en echt aan te haken bij de top. Voor degradatie hoeven we denk ik niet meer echt bang te zijn, maar het kampioenschap is ook niet meer echt binnen handbereik.”

En de zaal? Hoe zien de coach en captain dat voor zich? “De eerste doelstelling is handhaven in de Eerste klasse”, is Van Weert duidelijk. “We hebben een zeer moeilijke poule. Maar door hoe we de laatste wedstrijden gespeeld hebben, moet dat zeker te realiseren zijn.” Böhmers is het daar mee eens, en vult aan: “Ik verwacht een hoop spannende wedstrijden. We hebben een behoorlijk zware poule. Een aantal teams spelen in de Overgangsklasse op het veld en andere draaien bovenin mee in de Eerste klasse. Dat betekent echter niet dat we kansloos zijn, we hebben tegen Phoenix en Sporting Trigon tijdens de Haagse Korfbaldagen laten zien dat alles op zijn plek viel en we zulke ploegen goed partij kunnen bieden. Vorig jaar zijn we op het nippertje ontsnapt aan een degradatiewedstrijd, ik denk dat wanneer we iedere wedstrijd op kunnen brengen om te spelen zoals tegen Phoenix en Sporting Trigon dit niet het geval zal zijn.”

Daarin zit ook al een rol voor het publiek, meent Suzanne. “Ik hoop natuurlijk dat de Hoornbloem iedere thuiswedstrijd weer goed gevuld is, zodat we alle steun hebben om een mooie wedstrijd neer te zetten.” Haar trainer is nog iets meer uitgesproken: “Ik verwacht voor de gehele selectie mooie, spannende, fysieke wedstrijden in de zaal, zeker de moeite waard om naar te komen kijken. Hierbij roep ik de jeugd, alle teams, ouders , etc etc, op om te komen kijken naar de wedstrijden. Sensatie gegarandeerd. Ik heb van horen zeggen dat het in de Hoornbloem super gezellig en een hoop kabaal is. Dat support hebben we zeker nodig. Ik ga jullie zien in de Hoornbloem!”

Dan de poule zelf. De eerste tegenstander is Telstar/dé Register Makelaar uit Hoevelaken. Telstar 1 handhaafde zich vorig jaar in de 1e klasse dankzij een beslissingswedstrijd, nadat zij als zevende waren geëindigd (9 punten uit 14 wedstrijden). Dit seizoen gaat het ze voorlopig beter af; op het veld staan ze na acht wedstrijden op een derde plek met 10 punten. Opvallend is dat zij vier van hun vijf wedstrijden wisten te winnen met één doelpunt verschil.

Na Telstar ontmoet DES 1 een bekende, namelijk Sporting Trigon uit Leiden. Deze ploeg degradeerde na acht seizoenen uit de Overgangsklasse, maar in de finale van de Haagse Korfbaldagen liet DES 1 zien zeker mee te kunnen met de ploeg uit Leiden, die de 35-jarige oud-international Gerald van Dijk in de basis heeft staan. Sporting Trigon degradeerde vorig jaar zowel op het veld als in de zaal naar de 1e klasse, nadat de ploeg in het seizoen 2016-2017 nog Hoofdklasse speelde op het veld. Met de ervaren Van Dijk en flink wat verjonging binnen de selectie doet Sporting Trigon het op het veld goed; na 8 wedstrijden hebben zij 15 punten. Maar zoals gezegd, de finale van de HKD bewijst dat DES met dit soort tegenstanders mee kan.

Nog een degradant uit de Overgangsklasse, BEP uit Purmerend. De groen-witten eindigden met 9 punten als zevende in hun poule, en verloren de beslissingswedstrijd na een golden goal. Gevolg; DES 1 neemt het op tegen de Noord-Hollanders, die op het veld gedeeld eerste staan in de Overgangsklasse. Een pittige tegenstander, die om de bovenste plaatsen mee zal gaan doen.

De volgende opponent is MIA, uit Amersfoort. Ook dit belooft een pittige tegenstander te worden. MIA werd vorig seizoen tweede in de 1e klasse met 18 punten uit 14 wedstrijden. Op het veld staat MIA op een gedeelde twee plaats in de 1e klasse, met 11 punten uit 8 wedstrijden is het gat met koploper ZKV maar één punt.

Eén van de meest succesvolle ploegen van vorig jaar was Velocitas. De ploeg uit Leiderdorp, waartegen op het veld geoefend werd tijdens het Velocitastoernooi, promoveerde zowel op het veld (naar de Overgangsklasse) als in de zaal (naar de 1e klasse). In de Overgangsklasse staat Velocitas, wat een aantal mutaties heeft ondergaan ten opzichte van vorig seizoen, zevende met 4 punten uit 8 wedstrijden. Hoe gaan zij het doen in de zaal, met de druk van de schotklok?

Naast Sporting Trigon en BEP is er nóg een degradant uit de Overgangsklasse in deze poule, namelijk Antilopen/Lancyr Deelen. De ploeg uit Leusden eindigde met evenveel punten als de hekkensluiter, maar mocht door een beter onderling resultaat een beslissingswedstrijd spelen. Die werd verloren, waardoor Antilopen nu in de 1e klasse uitkomt. Op het veld is de ploeg nog wel actief in de Overgangsklasse, al staat het daar met 3 punten uit 8 wedstrijden onderaan.

De laatste opponent is KOAG. Deze ploeg werd vorig zaalseizoen kampioen in de 2e klasse, en eindigde op het veld als derde in de 2e klasse achter Maassluis en DES. Dit veldseizoen zit KOAG weer bij DES in de poule op het veld. Met Peter Scheek in de gelederen, overgekomen van Korfbal Leagueploeg Blauw-Wit, staat de ploeg na 7 wedstrijden zonder puntverlies bovenaan. KOAG en DES zijn elkaar de laatste jaren regelmatig tegengekomen; in 2014/2015 en 2017/2018 op het veld, in 2012/2013 en 2013/2014 in de zaal.

En dan DES. Het team heeft een nieuwe coach, en ten opzichte van vorig jaar zitten er drie andere spelers in het team. Die wijzigingen hebben even tijd nodig gehad, getuige de derde plek op het veld in de 2e klasse met 9 punten uit 7 wedstrijden. Het gat met koploper KOAG is al vijf punten. Op basis daarvan zou DES 1 als degradatiekandidaat één kunnen worden aangemerkt, maar de oefenperiode in de zaal bewees dat DES wel degelijk een ploeg is om rekening mee te houden. Na oefenwedstrijden tegen Refleks (17-17), ODO (17-15), Dubbel Zes (34-11), Phoenix (26-22), Sporting Trigon (17-18) en WION (24-14) is DES inmiddels klaar om ‘voor het echie’ te gaan spelen.

Voordeel voor de selectie is dat DES 1 en DES 2 volledig gekoppeld zijn, en dus steeds dezelfde ploegen treffen. Waarom dat een voordeel is? Omdat met Purmerend, Amersfoort, Leusden en Hoevelaken allemaal bestemmingen op zo’n 90 kilometer rijden in het vooruitzicht liggen, en dan is het fijn als je daar samen heen kan. Maar samen hoeft natuurlijk niet alleen de selectie te zijn. Iedereen die de selectie in die wedstrijden wil steunen, is van harte welkom!